Category Archives: تاریخ ایران

بازخوانی ریشه های کهن سنت حاجی فیروز

بازخوانی ریشه های کهن سنت حاجی فیروز بدون شک در سالهای گذشته یکی از پرمناقشه ترین موضوعات مرتبط با سنتهای نوروز در ایران شخصیت نمادین "حاجی فیروز" بوده است. یکی از دوستان خوب من چندی پیش دردمندانه نوشته بود که کودکان مغرب زمین از سانتا کلاوس و یا همان بابانوئل (آنگونه که ما در فارسی…
ادامه مطلب

یلدا / خور روز – کهن الگوی زایش خورشید، یادگار کهن ایرانشهر

یلدا / خور روز  کهن الگوی زایش خورشید، یادگار کهن ایرانشهر مقدمه: شب یلدا به زودی فرا می رسد و این شب از منظر کهن الگویی Archetypal بازگو کننده یکی از کهن ترین باورهای ناخودآگاه مردمان جهان ایرانی است. باور به نبرد نور و ظلمت و پیروزی نهایی نور بر تاریکی. یلدا را در ناخودآگاه…
ادامه مطلب

کهنه پرستی یا رستاخیز ؟ – نگاهی به اسطوره اوزیریس و هوروس

کهنه پرستی یا رستاخیز ؟ نگاهی به اسطوره اوزیریس و هوروس در پاسخ به نوشته کوتاهی که چند روز پیش در رابطه با ضرورت درک گذشته و اهمیت تولد دوباره فرهنگ نوشته بودم دوست نازنینی چند خط به انتقادی دوستانه برای من نوشته بود که نه تنها نقدی صادقانه بود ، بلکه بر حقیقتی مهم…
ادامه مطلب

سه کتاب سوزی بزرگ و اثرات تاریخی آن بر میراث و فرهنگ ایرانی

سه کتاب سوزی بزرگ و اثرات تاریخی آن بر میراث و فرهنگ ایرانی   چگونه می توان به حجم عظیم دانشی که در تاریخ ایران در سه کتاب سوزی بزرگ از میان رفته اندیشید و غرق در حسرت و اندوه نشد.   کتاب سوزی نخست:   در نخستین فاجعه کتاب سوزی به گزارش دینکرد که…
ادامه مطلب